Unde să nu stai, în eventualitatea unui atac nuclear: studiul care îți explică de ce

de: Iulia Kelt
18 01. 2023

Protecția împotriva unei bombe nucleare ar putea fi imposibilă dacă te afli în zona zero, deoarece orice se află prea aproape va fi pur și simplu vaporizat, inclusiv tu.

Un studiu a utilizat simulări pentru a testa modul în care oamenii care se adăpostesc în diferite locuri ar putea rezista exploziei unei bombe atomice de la o rachetă balistică intercontinentală clasică.

Modelarea computerizată avansată a arătat că ferestrele, coridoarele, ușile și forma unei încăperi sunt elemente demne de luat în seamă, atunci când cauți adăpost.

Oamenii de știință au studiat, în mod special, pagubele cauzate de valul de explozie generat, care este adesea suficient de puternic și rapid pentru a arunca o persoană în aer.

Trebuie menționat că studiul nu a luat în considerare efectele radiațiilor care persistă mult timp după o explozie, însă.

Unde să nu stai dacă ești surprins de o bombă nucleară

Deși s-a stabilit că locuințele robuste din beton sunt uneori suficient de puternice pentru a da o șansă supraviețuirii, rezultatele studiului au arătat că a fi în interiorul unei clădiri care rămâne în picioare nu este neapărat garanție clară că vei trăi, în funcție de locul în care te afli.

„Cele mai periculoase locații interioare și de evitat sunt ferestrele, coridoarele și ușile”, a spus  Ioannis Kokkinakis, într-un comunicat.

„Oamenii ar trebui să stea departe de aceste locuri și să se adăpostească imediat”, a mai spus el.

„Înainte de studiul nostru, pericolul pentru oamenii din interiorul unei clădiri armate cu beton care rezistă valului de explozie era neclar”, a spus autorul Dimitris Drikakis.

O bombă nucleară eliberează putere distructivă din reacțiile nucleare. În cazul primelor bombe atomice, cum ar fi cele folosite la Hiroshima și Nagasaki, aceasta este o reacție de fisiune.

Fisiunea are loc atunci când un neutron lovește nucleul unui izotop, cum ar fi uraniul-235 și plutoniul-239, divizând nucleul și eliberând o cantitate imensă de energie și neutroni.

În cazul în care o bombă nucleară ar exploda, oamenii din zonele înconjurătoare ar avea la dispoziție doar câteva secunde pentru a se muta într-o locație mai sigură înainte ca valul de explozie să ajungă la ei.